■جاذبه های طبیعی
1.چشمه سرابآبلت
این چشمه پر آب در کوههای جنوب شرقی فریدونشهر واقع در منطقه وحدتآباد قرار دارد. این چشمه بعد از جاری شدن از مبدأ در پاییندست به دو شعبه تقسیم میشود که یکی از شعبههای آن به روستای سروشجان و یکی دیگر از آنها به محله وحدتآباد میرود که مصرف آب آن کشاورزی است. بررسی به عمل آمده به ویژه در بخش طبیعی نشان میدهد که این جاذبه پتانسیل بالایی در راستای جذب گردشگر دارد. به طوری وجود محوطههای اطراف چشمه برای ساخت پلاژ، پارکینگ، سفرهخانه سنتی، اغذیه فروشی و سایر امکانات تفریحی بسیار مناسب است. وجود مناظر زییای کوهستانی در اطراف چشمه میتواند در توسعه اکوتوریسم یا بومگردی بسیار موثر باشد. طرح تفضیلی این جاذبه به فرمانداری جهت معرفی به سرمایهگذار ارائه شده است.
- آبشار پونه زار
یکی از معروفترین جاذبههای گردشگری شهرستان فریدونشهر در سطح منطقهای و حتی ملی، آبشار پونهزار است. این آبشار در 25 کیلومتری غرب شهرستان بوده و در ارتفاعات زاگرش مرکزی قرار دارد. این آبشار دارای چندین چشمهسار است و به دلیل رویش پونه در آبراهههای آن به آبشار پونهزار(در زبان گرجی بیدنیانی) معروف است. ارتفاع این آبشار در حدود 30 متر است و در محلهای ریزش آب خزههای سرسبز دائمی وجود دارد. در کنار آبشار درختان زرشک وحشی وجود دارد.
- دشت لاله های واژگون چشم هلنگان
این منطقه نیز از جاذبههای طبیعی شهرستان بوده که نقش مهمی در توسعه گردشگری طبیعی دارد. فصل رویش و گلدهی از اواخر فروردین تا اوایل خرداد است. وسعت این دشت بیش از دو هزار هکتار است که بیشترین تراکم این گلها در حاشیه چشمهلنگان، پیشکوه و پشتکوه میباشد. نوع این لاله معمولاً از دو نوع قرمز و زرد میباشد. به طور کلی دشت لالههای واژگون در مجاورت کوههای زاگرس و در دامنههای شاهانکوه و اطراف چشمهلنگان، گردنه گلونی، دره شادی، چالقو و غیره قرار دارد. این لالهها در صورت عدم تخریب به وسیله انسان و دام بیش از 100 هزار شاخه مییاشد که در میان بوتههای گزانگبین و روی صخرهها میروید و علاوه بر زیبایی خاصیت دارویی دارند.
- کوه تتش ویلی
این کوه تپهمانند در کنار مرکز شهرستان قرار دارد و اسم آن در زبان گرجی به معنای بچه دو کوه میباشد. با توجه به نزدیکی آن به شهر میتوان با ایجاد فضاهای سرسبز در دامنه آن تفرجگاههای مناسبی برای گردشگران در جهت گذران اوقات فراغت ایجاد کرد.
- غار گوکان
در دو کیلومتری روستای گوکان است که در آن آثار سنگتراشی انسان اولیه دیده میشود. در انتهای غار حوضچهای پرآب وجود دارد که در تمام مدت سال در آن آب وجود دارد. ارتفاع غار از سطح زمین 15 متر و ورود به آن با استفاده از نردبان امکانپذیر است.
- تفرجگاه چغیورت
این منطقه تفریحی- گردشگاهی در کنار روستای چغیورت واقع شده است. بنابر اسناد تاریخی منطقه چغیورت تفریحگاه تابستانی ظلالسطان بوده است. قابلیتهای بالای این منطقه از قبیل وجود دشتهای سرسبز به ویژه در فصل تابستان و بهار، چشمههای جوشان، کوههای پر برف، انواع گیاهان دارویی میتواند در توسعه اکوتوریسم یا بومگردی منطقه بسیار موثر باشد. در حال حاضر یکی از مهمترین مراکز شهرستان در توسعه بومگردی بوده و اقامتگاههای بومگردی آن پذیرای مسافران است.
- آبشار زیرزرداب
یکی از جاذبههای مهم شهرستان فریدونشهر که در توسعه گردشگری بومی بسیار نقش تأثیرگذاری دارد و در کنار روستای گوهر دره قرار دارد.
- منطقه خوش میوه
منطقه خوشمیوه واقع در90 کیلومتری جنوب غرب شهرستان فریدونشهر قرار دارد. منطقه خوش میوه از لحاظ جغرافیایی در یک ناحیه درهمانند قرار دارد که اطراف دره پوشیده از جنگلهای بلوط است که بر زیبایی و بکر بودن منطقه اضافه میکند. یکی از زیباترین و بینظیرترین چشماندازهای موجود در این منطقه صخرههای کوهستانی سر به فلک کشیده است که چشم هر گردشگری را به خود خیره میکند و برای گردشگران ویژه مانند گردشگران ورزشی محیطی مستعد و آماده برای اجرای گردشگری ماجراجویانه و انجام ورزشهایی مانند صخرهنوردی یا زیپلاین است. در اطراف دره چشمهسارهای فراوانی جاری است که نه تنها صدای بسیار زیبای شرشر آب، آرامش روح و روان گردشگر را تأمین میکند، بلکه دارای آبهای بسیار گوارا برای نوشیدن است. یکی دیگر از چشماندازهای جالب در این منطقه وجود درختان گردوی کهنسال با تنههای بسیار قطور است که نشان از قدمت بسیار بالای آنها دارد. یکی از درختان گردو قطری بیش از 5/8 متر و دارای ریشههای بیش از 20 متر است که از دل خاک بیرون زده است. وجه تسیمه این منطقه به خوش میوه به دلیل خوشمزه بودن میوههای آن به ویژه میوههای جنگلی است. از دیگر جاذبههای طبیعی این منطقه میتوان به آبشار، پوشش لالههای واژگون در فصل بهار، پراکنش گیاهان دارویی مانند کرفس و آویشن، حیوانات وحشی مانند خرس و انواع ماهیان رودخانه است که همگی نشان از پتانسیل بسیار بالای این منطقه در رشد و توسعه اکوتوریسم یا بومگردی دارد.
- چشمه لنگان
این منطقه نیز از جاذبههای طبیعی شهرستان بوده که نقش مهمی در توسعه گردشگری آبی و طبیعی دارد. آب این چشمه از طریق تونل به منطقه وحدت آباد انتقال یافته و از طریق رودخانه به سد زاینده رود میرود. این چشمه در 13 کیلومتری شهرستان قرار دارد.
- آبشار دورک
در پشت کوه دوم و در دو کیلومتری روستای دورک و در منطقهای بکر طبیعی قرار دارد. وجود پتانسیلهای بالقوه گردشگری در این منطقه به ویژه از لحاظ طبیعی نمایندگی را بر آن داشته است تا تلاشهای لازم را برای ثبت این اثر به عنوان یک جاذبه ملی به انجام برساند.
- آبشار پشندگان
این آبشار در 75 کیلومتری جنوب فریدونشهر و در پایین دست روستای پشندگان است. این آبشار حدود 45 متر ارتفاع دارد و گونههای درختی فراوانی در کنار آن است. این جاذبه نیز نقش مهمی در بوم گردی شهرستان دارد.
- آبشار طرزه
این آبشار در 85 کیلومتری جنوب فریدونشهر و در کنار روستای طرزه قرار دارد. این آبشار حدود 40 متر ارتفاع دارد و گونههای گیاهی متنوعی در اطراف آن است. متأسفانه این منطقه دسترسی مناسبی ندارد.
- سد میدانک اول
از جاذبههای طبیعی انسانی مهم در شهرستان فریدونشهر که جایگاه ویژهای در توسعه گردشگری شهرستان دارد.
- آبشار دره سهپستان
این آبشار مابین روستای پشندگان و کلوسه قرار دارد و در کنار آن تونلی کنده شده است که هنوز علت آن مشخص نیست.
- تنگ حنا
در 65 کیلومتری فریدونشهر و در کنار منطقه گوکان قرار دارد. کانالی است که در اثر فشار آب و فرسایش خاک ایجاد شده است که بلندای تنگه 20 الی 30 متر است و در اطراف تنگه لانه کبوتران و کلنی زنبورها دیده شده و منطقه اکوتوریستی بسیار زیبایی است.
- چشمه بابا احمد
در فاصله 18 کیلومتری شهرستان و در نزدیکی روستای سرداب سفلی است که منظرهای دل انگیز دارد در این منطقه امکانات تفریحی اندکی وجود دارد. رویکرد غالب دولت در جهت خرید اراضی اطراف و روستاهای همجوار برای احداث سد در راستای اهداف کلی و جامع برنامههای بالادستی بوده است. احداث این سد زمینههای لازم را برای جذب سرمایهگذار در جهت احداث کمپهای گردشگری فراهم میآورد.
- رودخانه وهرگان
از جاذبههای مهم گردشگری شهرستان که نقش بسزایی در توسعه اکوتوریست منطقه دارد و درختان گردوی بالای سیصد سال در این منطقه ارزش ثبت تاریخی و طبیعی دارد.
- تفرجگاه گردشگری اسلام آباد
از جاذبههای مهم گردشگری شهرستان فریدونشهر که نقش بسزایی در توسعه بوم گردی داشته و وجود گیاهان دارویی میتواند نقش مهمی در توسعه آن داشته باشد.
- تفرجگاه گردشگری مکدین
از جاذبههای مهم گردشگری شهرستان فریدونشهر که نقش بسزایی در توسعه بوم گردی داشته و وجود گیاهان دارویی میتواند نقش مهمی در توسعه آن داشته باشد. وجود اماکن متبرکه و زیارتی و همچنین دادههای باستانشناسی حاکی از زندگی اقوام دور در این منطقه میباشد.
- آبشار پشندگان
در فاصله 125 کیلومتری در جنوب فریدونشهر است که در پاییندست روستای پشندگان در دهستان پشتکوه فریدونشهر قرار دارد. ارتفاع این آبشار حدود 45 متر است که در فصل بهار و تابستان به زیبایی جاری است. وجود انواع درختان جنگلی مانند سیب، زالزالک، بنه، بلوط و گردو و انواع پرندگان بر طراوت و زیبایی این آبشار افزوده است.
- چشمه تنگوله
در فاصله 50 کیلومتری غرب فریدونشهر واقع شده است که دارای منابع آبی فصلی فراوانی است و چشماندازهای زیبایی از کوهها در کنار آن قرار دارد.
- جوب دختر
در دامنه های شمالی شاهان کوه و ناحیه جنوبی چشمهلنگان درهای قرار دارد که در آن آب ناشی از ذوب برفها جاری است و از زمانهای قدیم محل سکونت قومهای مختلف بوده است. ساکنان غرب دره به پیشنهاد دختری جسور تونلی به آخرین محل ممکن حفر کردند که بسیار سخت و طاقتفرسا بود. این تونل دارای 4 حلقه چاه است و تا به امروز توسط کشاورزان بهرهبرداری میشود.
- کوه پیرهشتاد
در 25 کیلومتری غرب فریدونشهر و به ارتفاع 2900 متر که در آن آثار کوزههای شکسته سفالی و آثار آتشکده مشاهده میشود. در دامنه شرقی آن محلی به نام پیر هشت تن وجود دارد که از سطح زمین چند متر پایینتر است.
- کوه تسیخه
در شمال غربی شهرستان فریدونشهر قرار دارد که در زمان حمله دشمنان پناهگاه خوبی برای گرجیان بوده است. در این کوه هنوز هم آثار سنگرهای سنگی وجود دارد.
- غار اشکف تله
در کوههای شمالی مزرعه چشمه رئیسان واق در غرب روستای گوراب، دهانه غاری روی دیوار کوه قرار دارد که از دور هم قابل مشاهده است. فاصله آن تا دامنه 30 متر است. در این غار آثار زندگی انسان غارنشین وجود دارد.
- غار کلبیس کب
در یک کیلومتری شمال فریدونشهر قرار دارد. طول آن 25 متر و عرض آن بین 7-3 متر است و بلندی آن تا 6 متر است. کف این غار مسطح و در انتهای آن چاه عمیقی است که به دلیل جلوگیری از سقوط افراد مسدود شده است.
- تونل دره سهپستان
مابین روستاهای پشندگان و کلوسه در منطقه پشتکوه قرار دارد. با توجه به فراوانی آب در این منطقه علت حفر تونلها در این منطقه ممکن نیست. در ادوار گذشته به عنوان پناهگاهی در مقابل دشمنان دیده میشود.
■جاذبه های انسانی
- خروجی تونل چشمه لنگان
یکی از جاذبههای بسیار زیبای انسانی- طبیعی در منطقه فریدونشهر که توجه هر گردشگری را به خود جلب میکند، خروجی تونل چشمهلنگان است. وجود آب دائمی در این خروجی میتواند زمینههای لازم برای توسعه گردشگری را فراهم بیاورد که از مهمترین آنها میتواند به ایجاد آبنماها، فوارهها و آبنماهای موزیکال اشاره کرد. یکی از مهمترین نقاط قوت این جاذبه در راستای توسعه گردشگری در شهرستان، نزدیکی به راه ارتباطی اصفهان- فریدونشهر و دسترسی راحت مسافران و گردشگران به این مکان است. از دیگر نقاط قوت این جاذبه میتوان به وجود محوطه کافی برای ساخت پارکینگ و پلاژ، نزدیکی به محله وحدتآباد، وجود فضاهای سرسبز طبیعی در اطراف منطقه و نزدیکی به پمپبنزین و پمپگاز اشاره کرد.
- خانه تاریخی مرحوم رفیعی
این خانه که از بناهای تاریخی و مهم شهرستان محسوب میشود در مرکز شهر فریدونشهر و در خیابان مطهری جنوبی قرار دارد. دارای ساختار زیبا و منحصر به فردی است که هماکنون در حال مرمت و بازسازی است.
- پارک سراب(معلم)
این پارک در شمال شهر فریدونشهر واقع شده است و مکان تفریحی و گردشگری بسیار مناسبی برای گذران اوقات فراغت است. در چند سال اخیر شهرداری فریدونشهر با سرمایهگذاری در این بخش توانسته است تا حدودی این منطقه را ساماندهی و برنامهریزی نماید، ولی مدیریت نظاممند این جاذبه برای جذب گردشگر و همچنین توسعه گردشگری شهرستان علاوه بر طرحهای مناسب توسعه انسانی و طبیعی نیازمند سرمایه مالی کافی است. برگزاری ورزشهای جذاب و هیجانانگیز در این مکان توریستی مانند زیپلاین و همچنین فروش صنایع دستی، داروهای گیاهی و سایر سوغاتیهای شهرستان در غرفههای طراحی شده میتواند در جذب گردشگر به شهرستان بسیار موثر باشد.
- کلیساهای مریم، هوانس و سوبنرسس
این کلیساها در روستای خویگان علیا قرار دارند و از جاذبههای انسانی- تاریخی شهرستان محسوب میشوند. کلیسای مریم مقدس هنوز هم پویا بوده و در روزهای تعطیل مکان برگزاری مراسم دینی اقوام مسیحی میباشد. تابلوهای نقاشی، سنگهای حکاکی شده و سایر تزئینات کلیسای مریم دارای ارزش تاریخی فوقالعادهای هستند. معماری کلیساها نیز بسیار منحصر به فرد است. کلیسای هوانس قدیمی ترین کلیسای فلات مرکزی ایران است که دارای معماری جالب و یک چهارطاقی با معماری ساسانی است. سرمایهگذاری برای توسعه گردشگری تاریخی و همچنین گردشگری مذهبی- قومی در این بخش میتواند علاوه بر معرفی شهرستان در سطح منطقه موجب توسعه اقتصادی و اجتماعی آن شود. در ضمن کلیسای مریم و هوانس از آثار ثبت ملی شهرستان محسوب میشوند.
- پیست اسکی
این مجموعه تفریحی در 6 کلیومتری غرب فریدونشهر و در ارتفاعات موسوم به گردنه در روستای چغیورت استقرار یافته است. ارتفاع برف در این محل در سالهای پربارش بیش از سه متر میباشد که مکان مناسبی برای اسکی و انجام ورزشهای زمستانی است. از امکانات موجود در پیست اسکی میتوان به اقامتگاه ویژه ورزشکاران با داشتن چهار سوئیت و یک سالن مجهز به سیستم گرمایش و سرویسها بهداشتی و نماز خانه و یک بالابر ویژه اسکیبازان حرفهای به طول 980 متر اشاره کرد. این پیست با توجه به نوع بارش در سال به طور نسبی 5 تا 7 ماه برای انجام ورزشهای زمستانی مناسب بوده که در اکثر ایام تعطیلات در فصول سرد پذیرای گردشگران از استانهای مختلف است.
- سنگ گورهای باستانی قهستیجان
این سنگگورها در روستای قهستیجان در قسمت جنوبی شهرستان فریدونشهر و در مرز بین وحدت آباد و فریدونشهر قرار داشته و از آثار قدیمی و تاریخی شهرستان محسوب میشود.
7.قبرستان ارامنه
این قبرستانها که دارای سنگنوشتههای بسیار زیبا و تاریخی است در مناطقی مانند روستای خویگان علیا، شهر برفانبار(محله سنگباران)، روستای میلاگرد، روستای بیجگرد و روستای سروشجان، روستای صادقیه قرار دارند که تعداد آنها به 12 مورد میرسد.
8.قلعه تاریخی سیمون
این قلعه که از قلعههای تاریخی ارامنه محسوب میشود در روستای خویگان قرار دارد که دارای دیوارهای بلند بوده و چهار برج در چهار طرف قلعه قرار دارد که در ردیف میراث ثبتی شهرستان قرار دارند.
9.قلعه یغول
از قلعههای تاریخی و مهم شهرستان که در روستای میلاگرد قرار دارد دارای دیوارهای بلند و کاهگلی است که برای هر گردشگری جذاب و دیدنی است.
- امامزاده ها و مراکز مذهبی
امامزاده مشعلدار علی(فریدونشهر، وحدت آباد)، امامزاده تاجعلی در شهرستان فریدونشهر، امامزاده پیرعلی در روستای سیبک، امامزاده پیرمحمد در روستای دهنو، امامزاده پیرمحمد در روستای کاهگان، امامزاده سید صالح در منطقه پشتکوه، امامزاده آقاسید روستای مکدین، امامزاده در روستای وهرگان، امامزاده گوشه(سیدمحمد) روستای چقاء.
■سوغات فریدونشهر
این شهرستان دارای محیط مستعد و مناسبی است که در آن مراتع غنی از گیاهان دارویی وجود دارد از گیاهان دارویی خاص منطقه که دارای شرایط و ویژگیهای منحصر به فردی است میتوان به کرفس، چای کوهی، تره، ریواس، قدومه، شنگ، گزانگبین، شوید، خاکشیر و بارهنگ اشاره کرد. در مجموع این شهرستان دارای بیش از 90 مورد گیاه دارویی است که از سوغات ویژه شهرستان محسوب میشود. عسل این شهرستان نیز برند خاصی داشته و از مرغوبترین عسلهای استان و کشور محسوب میشود. لبنیات محلی مانند کشک، دوغ و ماست نیز از دیگر سوغات شهرستان است. در زمینه صنایع دستی نیز، چوقا، جاجیم، گلیم، سیاهچادر بافی، چرمدوزی، لچکدوزی، جوراببافی، گیوهدوزی، شالبافی و نمدمالی از صنایع دستی خاص شهرستان است.